Svijet
0

Poljska: Zbog seksualnog skandala opozicija traži prijevremene izbore

FENA
Varšava
Varšava
Glavna poljska opozicijska liberalna stranka Građanska platforma (PO), nakon političko-seksualnog skandala, pozvala je u petak stranku braće blizanaca Kaczynski na vlasti da se oslobodi svojih populističkih i ultrakatoličkih saveznika te zakaže prijevremene izbore.

Optužbe koje je podiglo nekoliko djevojaka protiv zamjenika premijera Andrzeja Leppera i ostalih zvaničnika njegove stranke Samoodbrana, "guraju Poljsku u najveću moralnu krizu posljednjih godina", opravdava predsjednik PO-a Donald Tusk.

Čelnici Samoodbrane su optuženi da su dobro unovčili neke poslove u svom pokretu u zamjenu za seksualne usluge.

Ovaj skandal duboko pogađa premijera Jaroslawa Kaczynskog, koji je, uz najosjeljivija pitanja, napravio pravi moralni preporod u svojoj pobjedničkoj kampanji na parlamentarnim izborima prošle godine. Međutim, ukoliko on prekine savez sa Samoodbranom, premijer ostaje bez većine u parlamentu.

Donald Tusk je predložio "uzajamno angažiranje" za izlazak iz "ćorsokaka" i prijevremene izbore na proljeće.

"Da bi se to uradilo, potrebno je odmah isključiti iz vlade Ligu poljskih porodica (LPR, krajnju desnicu) i Samoodbranu", rekao je Tusk novinarima.

On je odmah zatražio da se smijene zamjenici premijera Roman Giertych i Andrzej Lepper. U zamjenu za to liberali obećavaju prešutnu podršku manjinskoj vladi koja bi se sastojala samo od konzervativne stranke braće Kaczynski, Pravo i Pravda (PiS).

"Manjinska vlada bi sve do tih izbora uživala mirnu i dobronamjernu podršku PO-a, ne isključujući podršku nacrtu budžeta za 2007.", rekao je Tusk.

"Radi se o jedinstvenoj mogućnosti da se sanira trenutna situacija", ocijenio je on.

Teoretski, poljski poslanici imaju još tri godine mandata.