Svijet
14

Poljska zabranila prolazak ruskih bajkera preko svoje teritorije

Anadolija
Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da se iza odluke o zabrani da kroz njihovu zemlju pređu ruski bajkeri bliski Kremlju, koji obilježavaju godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata, nalaze sigurnosni razlozi.

To je druga zabrana koju je izdala Poljska kad je riječ o nacionalističkom klubu "Noćni vukovi". U aprilu 2015. godine slična zabrana izdata je usljed tenzija između Varšave i Moskve zbog ruskih akcija u Ukrajini. Poljska je tu vožnju nazvala provokacijom.

Bilateralni odnosi su dodatno pogoršani nakon što je desničarska vlada nepovjerljiva prema Moskvi došla na vlast u Poljskoj prošle jeseni. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je bilo pozvalo poljskog ambasadora u Moskvi Katarzynu Pelczynska-Nalecz kako bi izrazilo protest povodom ovog, kako je navedeno, "ciničnog i zlonamjernog čina usmjerenog na namjerno pogoršanje rusko-poljskih odnosa".

U saopćenju je navedeno kako je ova zabrana onemogućila ruske građane da odaju počast sovjetskim vojnicima koji su poginuli tokom operacija oslobađanja Evrope od fašizma.Ministar vanjskih poslova Poljske Witold Waszczykowski izjavio je da je odbijen zahtjev za ulazak bajkera u Poljsku zbog zabrinutosti za sigurnost, ali nije objasnio o čemu se tačno radi.

Glasnogovornik poljskog Ministarstva Artur Dmochowski rekao je da je odluka donesena zbog potrebe da se osigura javni red i dodao kako ruski potezi imaju cilj da diskredituju Poljsku. Bajkeri su planirali proći kroz Poljsku na putu iz Moskve do Berlina kako bi odali počast vojnicima Crvene armije i saveznicima koji su se borili protiv nacista prije 71 godinu.

Nakon zabrane 2015., bajkeri su na svom putu zaobišli Poljsku. Udruženje poljskih bajkera, koje je u kontaktu s Noćnim vukovima, saopćilo je da su ruski bajkeri namjeravali posjetiti ratna groblja Crvene armije u Varšavi i Vroclavu i bivši nacistički koncentracioni logor Auschwitz, među čijim žrtvama se nalazilo na hiljade ruskih ratnih zarobljenika. Oko 600 hiljada sovjetskih vojnika je poginulo u borbama protiv njemačkih nacista na poljskom tlu.