Svijet
0

Poljska za Ugovor, ali se protivi pritisku na Irsku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poljska i Evropska unija imale bi mnogo koristi od Lisabonskog ugovora, ali niko ne treba primoravati Irsku da prihvati sporazum o reformama, kazao je u petak šef poljske diplomatije Radoslaw Sikorski.

"Očekujemo od irske vlade da nam nakon razmatranja i analize uzroka za takvu odluku irskog naroda saopći je li to konačna odluka", rekao je Sikorski, a prenijela agencija DPA.

Sporazumi i evropske odluke su "tehnički napisani i postali su teški za razumijevanje, a referendum u Irskoj je znak da treba pojednostaviti viziju evropske budućnosti", kazao je Sikorski.

Čelnici zemalja članica EU-a u četvrtak su, prvi put nakon referenduma 12. juna, na kojem su Irci odbacili Lisabonski ugovor, na samitu zajednički razmotrili novonastalu situaciju.

Evropska komisija je zatražila od Irske da do sljedećeg samita EU-a u oktobru nađe način za izlazak iz političke krize izazvane odbacivanjem dokumenta koji je trebalo da zamijeni evropski ustav što su ga 2005. na referendumu odbacili francuski i holandski birači.

Ministar vanjskih poslova Irske Michael Martin rekao je, međutim, kako ne vjeruje da će njegova zemlja imati spremno rješenje do roka koji je postavila Komisija i dodao da je irskoj vladi potrebno "vremena i prostora" za analizu rezultata referenduma.