Tražili otkupninu
0

Poljska: Uhapšena dva muškarca zbog napada na trgovine IKEA-e

FENA
Poljska policija je potvrdila da su u Poljskoj uhapšene dvije osobe osumnjičene za nedavne bombaške napade diljem Evrope na trgovine švedskog lanca za prodaju pokućstva IKEA-e.

"Policajci iz Centralnog istražnog ureda (CBS) uhapsili su dvojicu muškaraca odgovornih za niz eksplozija u Evropi. Time su od IKEA-e htjeli iznuditi otkupninu od 6 miliona eura", saopćila je policija.

Dvojica muškaraca, Adam K. i Mikolaj G. kojima je 39 godina, uhapšeni su na sjeverozapadu Poljske.

"Adam K. je prije radio kao menadžer u više velikih poduzeća. Jako dobro govori četiri strana jezika i posjeduje veliko stručno i informatičko znanje. Njegov ortak Mikolaj G. ima policijski dosje zbog umiješanosti u preprodaju droge", dodaje policija na internetskoj stranici.

Bombe manje snage opremljene satnim mehanizmima eksplodirale su 30. maja u trgovinama IKEA-e u Belgiji, Francuskoj i Holandiji.

U eksploziji na odjelu kuhinjskog pokućstva u jednoj trgovini toga lanca u Dresdenu u Njemačkoj 10. juna povrijeđene su dvije osobe.

Policija je 2. septembra evakuisala dvije IKEA-ine zgrade u Pragu, pošto je deaktivirala pošiljku s eksplozivom u blizini jedne od tih zgrada.

"Istraga o svim tim izgredima vodila se u početku posebno u svakoj zemlji. Informacije koje je prikupio CBS omogućile su poslije da se utvrdi kako krivci žive u Poljskoj i odatle šalju svoje zahtjeve za otkupninu na raznim jezicima", saopćila je poljska policija.

Dvojica uhapšenih muškaraca su optužena za "ugrožavanje života i zdravlja većeg broja ljudi", za što mogu dobiti do deset godina zatvora, prenosi u subotu Hina.