Tragedija u Rusiji
0

Poljska u šoku nakon smrti predsjednika

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poljska je ostala u šoku zbog smrti predsjednika Lecha Kaczynskog, njegove supruge te dobrog dijela poljske političke vrhuške čiji se avion Tupoljev Tu-154 u gustoj magli srušio jutros kilometar i po prije aerodroma u Smolensku, 220 kilometara jugozapadno od Moskve, piše list Telegraph.

Televizijski spiker je sa suzama u očima prenio vijest da su predsjednik i njegova supruga bili u avionu s porodicama drugih visokih dužnosnika.

Sergej Antufiev, regionalni guverner Smolenska, potvrdio je da su svi putnici u avionu poginuli, što je potvrdila i poljska državna novinska agencija PAP.

"Avion je udario u vrhove drveća, a potom se srušio, raspao i zapalio", izjavio je Antufiev.

Britanski ministar vanjskih poslova "u sjeni" William Hague je napisao na Twitteru kako je jutro vrlo tužno jer je poginuo hrabar čovjek (Kaczynski) koji je bio pod udarom komunista zbog svojih uvjerenja.

Kaczynski je s članovima poljske delegacije putovao iz Varšave u Katyn, blizu Smolenska, na spomen poljskim žrtvama koje su stradale za vladavine sovjetskog lidera Josefa Staljina.

Naime, prije 70 godina u Katynskoj šumi sovjetske snage su izvršile masakr nad nekoliko hiljada Poljaka, odnosno poljskih ratnih zarobljenika i intelektualaca. Stoga je Katyn za Poljake ostao trajni simbol patnje pod sovjetskom vlašću.

U avionu, u kojem su smrtno stradalli svi putnici, osim poljske delegacije bili su i članovi porodica poginulih u Katynu 1940.

Predsjednika Kaczynskog će zamijeniti predsjednik Donjeg doma poljskog parlamenta Bronislaw Komorowski.