Svijet
0

Poljska: Stranka premijera Donalda Tuska izborni pobjednik

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Poljske Donald Tusk proglasio je u nedjelju navečer pobjedu svoje stranke Građanska platforma na parlamentarnim izborima u Poljskoj.

Predsjednik opozicijske stranke Pravo i pravda Jaroslav Kaczynski priznao je poraz, nakon što su rezultati izlaznih anketa po zatvaranju biračkih mjesta pokazali da je Tuskova stranka na putu da osvoji 39,6 posto glasova, a stranka Kaczynskog 30,1 posto prenosi Reuters.

Tuskov koalicijski partner, Poljska seljačka stranka(PSL) saopćila je po objavljivanju rezultata kako je spremna da učestvuje u radu vlade i u naredne četiri godine.

Rezultati izlaznih anketa ukazuju da bi Građanska platforma i PSL imali dovoljno mjesta da obezbjede većinu u Sejmu, donjem domu parlamenta.

"Želio bih da zahvalim svima koji su glasali za nas, kao i onima koji nisu jer ćemo zajedno nositi teret odgovornosti za Poljsku u naredne četiri godine", rekao je Tusk u izbornom štabu stranke.

Oko 38 miliona Poljaka na oko 26.000 biračkih mjesta glasalo je za članove Sejma, koji ima 460 mjesta i 100 članova Senata.