Svijet
0

Poljska razuvjerava Rusiju u vezi s raketnim štitom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poljska će Rusiji uskoro ponuditi nove prijedloge za vraćanje povjerenja između dvije zemlje a povodom projekta raketnog štita koji Sjedinjene Države žele izgraditi na poljskoj teritoriji, rekao je u srijedu poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

Poljska bi željela da se taj projekt nastavi, ali će njegova sudbina zavisiti u potpunosti od nove administracije predsjednika Baracka Obame, rekao je Sikorski, koji je u Washingtonu sudjelovao na Atlantskom vijeću, prenio je Reuters.

"Sačekat ćemo da nova administracija donese svoju procjenu o tome pitanju", kazao je šef poljske diplomatije.

Američki zvaničnici nastojali su uvjeriti Kremlj da projekt raketnog štita nije usmjeren protiv ruskoga nuklearnog arsenala, već protiv zemalja kao što su Iran i druge "otpadničke države".

Kremlj je prošle sedmice odbacio američke sugestije čiji je cilj ublažavanje strahovanja Moskve, ali je Sikorski kazao da će uslijediti još jedan takav pokušaj.

"Uskoro ćemo dostaviti Rusiji pisane prijedloge o mjerama za vraćanje povjerenja povodom raketnog štita, na temelju transparentnosti i reciprociteta", kazao je on.

Prijedlozi će obuhvatiti tehnički nadzor i pravo na inspekcije, ali neće omogućiti Rusima da budu stalno stacionirani na teritoriji Poljske, rekao je Sikorski.

Odlazeća administracija predsjednika Georgea W. Busha inicirala je izgradnju raketnog štita u Poljskoj i Češkoj, a Moskva taj čin smatra prijetnjom Rusiji, podsjetio je Reuters.