Svijet
0

Poljska još uvijek spremna da uloži veto na evropski sporazum

FENA
Poljski premijer Jaroslaw Kaczynski ponovio je u utorak da je Poljska odlučila da na samitu Evropske unije uloži veto na novi sporazum ako se u evropskim instancama ne otvori rasprava o sistemu glasanja.

"Rečeno nam je da svako može predočiti svoje prijedloge, čak i najkontroverznije s gledišta ciljeva evropskog ustava, ali ne Poljska. Ponovo ponavljam da niko ne može računati na naše prihvatanje. Krajnje rješenje bit će veto", rekao je Kaczynski na državnom radiju.

"Poljska je ravnopravna članica Evropske unija kao i ostale zemlje i ne možemo prihvatiti da nam se odbije naše pravo rasprave", rekao je poljski premijer dva dana pred održavanje odlučujućeg Evropskog vijeća za budućnost novog sporazuma, 21. i 22. juna u Bruxellesu.

Prema Jaroslawu Kaczynskom, Poljsku će "najvjerojatnije" predstavljati u Bruxellesu njegov brat predsjednik Lech Kaczynski.

Usamljena u svom zahtjevu, Varšava odbacuje zadržani sistem glasanja s dvostrukom većinom u ustavnom sporazumu, ocjenjujući da to ide u prilog velikih zemalja, posebno Njemačke.