Svijet
0

Poljska izručuje Njemačkoj izraelskog agenta

SRNA
Sud u Poljskoj odlučio je da izruči Njemačkoj navodnog agenta izraelskog Mosada povodom tvrdnji da je on povezan sa ubistvom jednog od šefova Hamasa u januaru, uprkos apelima Izraela da mu bude omogućen povratak kući.

"Sud je odlučio da izruči Urija Brodskog njemačkim vlastima radi sudske procedure u toj zemlji", saopštio je regionalni sud u Varšavi poslije ročišta iza zatvorenih vrata.

U saopštenju se dodaje da sud nije odlučivao o tome da li je Brodski počinio krivično djelo zbog kojeg je pod istragom, nego da je samo provjerio da li zahtjev za izručenje ispunjava formalne uslove i da li je osumnjičeni pravilno identifikovan.

Bordski može da se žali na odluku u roku od tri dana, a advokat osumnjičenog nije mogao da kaže da li će žalba biti podnesena.

Njemački nedjeljnik "Spiegel" objavio je prošlog mjeseca da je Brodski uhapšen na aerodromu u Varšavi 4. juna pod sumnjom da je prevarom došao u posjed njemačkog pasoša.

Taj pasoš iskoristile su osobe umiješane u ubistvo Mahmuda al Mabhuha u Dubaiju 20. januara. On je bio osnivač vojnog krila palestinskog islamističkog pokreta Hamas.