Njemačka
0

Poljska isporučila osumnjičenog izraelskog špijuna

SRNA
Poljska policija saopštila je danas da je u Njemačku isporučen osumnjičeni agent izraelske tajne službe "Mossad" Uri Brodsky.

Portparol poljske policije Mariush Sokolovski rekao je da je Brodski isporučen u Njemačku gdje će se suočiti sa optužbama zbog pasoša koji je upotrijebljen prilikom ubistva Mahmuda al Mabhuha, jednog od lidera palestinske islamističke organizacije Hamas u hotelu u Dubaiju.

Prema njegovim riječima, Brodsky je predat njemačkoj policiji na međunarodnom aerodromu u Varšavi.

Brodsky, koji je izraelski državljanin, osumnjičen je da je pomagao pri falsifikovanju njemačkog pasoša koji je upotrijebljen u vezi sa slučajem  Mabhuhovog ubistva. 

On je u Poljskoj uhapšen u junu na osnovu potjernice koju je objavila Njemačka. Sumnja se da su tajni agenti izraelske obavještajne službe "Mossad" ubili palestinskog militanta. 

Policija iz Dubaija ubijeđena je da su pripadnici "Mossada" umiješani u ubistvo, ali je Izrael istakao da za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza. 

U operaciji ubistva palestinskog militanta u hotelskoj sobi u Dubaiju upotrijebljeni su falsifikovani pasoši iz Velike Britanije, Irske, Francuske, Australije i Njemačke čime je izazvan diplomatski spor između tih zemalja i Izraela. 
Zbog falsifikovanja pasoša Velika Britanija i Australija protjerale su izraelske diplomate. Policija Dubaija je u vezi sa ovim slučajem identifikovala više od 30 osumnjičenih.