Svijet
0

Poljska i SAD potpisali sporazuim o proturaketnoj bazi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice i njen poljski kolega Radek Sikorski u srijedu su potpisali sporazum o gradnji američke proturaketne baze u Poljskoj, u potezu koji bi mogao razbjesniti Rusiju i dovesti do njenog upozorenja napadom protiv bivšeg sovjetskog satelita.

Sporazum o instaliranju deset presretača raketa samo oko 200 km od ruske najzapadnije granice također je zategao odnose između Moskve i Zapada, ionako pogoršane ruskom invazijom na bivšeg sovjetskog susjeda, američkog saveznika, Gruziju, u ovom mjesecu.

Rice i poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski potpisali su sporazum u srijedu ujutro.

"Ovo je sporazum koji nam pomaže da odgovorimo na prijetnje 21. stoljeća", izjavila je ona nakon potpisivanja, javio je AP.

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da je sporazum došao nakon teških ali prijateljskih pregovora.

"Ostvarili smo naše glavne ciljeve, što znači da će naša zemlja i Sjedinjene Države biti sigurniji", kazao je on.

Nakon što su Varšava i Washington objavili prošle sedmice da će potpisati sporazum, vodeći ruski general Anatolij Nogovicin upozorio je da Poljska riskira napad, moguće i nuklearni, razmještanjem američkog sistema raketne odbrane, javila je novinska agencija Interfax.

Poljaci su bili uzdrmani prijetnjama, ali ih je generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer odbacio u utorak kao "jadnu retoriku".

"To nije od pomoći i ne vodi nigdje", izjavio je on novinarima u Bruxellesu.

Mnogi Poljaci smatraju sporazum oblikom zaštite u vrijeme kada je ruska invazija na Gruziju izazvala nemir širom istočne Evrope. Poljska je članica EU i NATO-a, i očekuje se da će sporazum produbiti njeno vojno partnerstvo s Washingtonom.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski također je izrazio "veliko zadovoljstvo" ishodom pregovora koji su trajali mjesecima.

U specijalnom televizijskom obraćanju naciji povodom današnjeg potpisivanja sporazuma o izgradnji raketne baze američkog štita u Poljskoj, Kaczynski je taj dogovor i američku bazu označio za historijski trenutak Poljske.

"Štit nije ofanzivno oružje, treba da štiti nas i naše saveznike od raketnog napada. Nije uperen ni protiv koga. Niko ko ima dobre namjere prema nama i zapadnom svijetu ne treba da ga se plaši", kazao je on.

Poljski predsjednik je rekao da je odluku da prihvati američku bazu Poljska donijela kao suverena država.

"Ima na nju pravo kao nezavisna država. Niko ne može Poljskoj diktirati šta treba da radi. Ta vremena su prošla. I svako od susjeda mora da živi uz svijest da naša otadžbina neće dozvoliti nikome da je pokori i zastraši", poručio je Lech Kaczyinski.

Poljska i Sjedinjene Države pregovarali su godinu i po, a razgovori su nedavno zapeli oko poljskih zahtjeva da SAD osnaži poljsku sigurnost projektilima Patriot u zamjenu za to što Poljska postaje domaćin proturaketnoj bazi.

Washington je ipak pristao da to učini prošle sedmice, dok se Poljska pozvala na gruzijski sukob kako bi osnažila svoju argumentaciju.

Patrioti bi trebali štititi Poljsku od kratkometnih projektila iz susjednih zemalja - kao što je Rusija.

Sjedinjene Države su već postigle sporazum s vladom u Pragu da postave drugu komponentu proturaketnog štita - sistem radarskog praćenja - u Češkoj Republici, jugozapadnom susjedu Poljske i drugoj bivšoj komunističkoj zemlji.

Sporazum još treba odobrenje češkog i poljskog parlamenta.