Svijet
0

Poljska će započeti pregovore o razmještanju raketa

FENA
Anna Fotyga; Foto: Reuters
Anna Fotyga; Foto: Reuters
Poljska ministrica vanjskih poslova Anna Fotyga potvrdila je u četvrtak u Varšavi da je vlada odlučila tokom aprila početi dugoročne pregovore o razmještanju na svojoj teritoriji raketa presretača kao dijela američkoga odbrambenog štita.

Ministrica Fotyga je dodala u izjavi Reutersu kako je vjerovatno će razgovori biti okončani sredinom godine, ali i da bi mogli potrajati mnogo duže.

Fotyga je rekla da bi Poljska bila zainteresirana za bilateralni sigurnosni dogovor sa Sjedinjenim Državama, ali je odbila kazati nešto preciznije o tome.

"Mnoge zemlje razgovaraju o tome (odbrambenom štitu) sa SAD-om, ali mi bismo htjeli da te razgovore prate širi politički aranžmani", iznijela je Fotyga.

Ministrica je ocijenila da je namjera administracije u Washingtonu da razmjesti 10 raketa u Poljskoj i radarski sistem u Češkoj tehnički veoma težak proces.

Reuters navodi da je centralnoevropski odbrambeni štit dio globalnoga odbrambenog sistema vrijednog više milijardi dolara, za koji Washingtona kaže da će moći presretati rakete koje dolaze od "država parija" poput Irana ili Sjeverne Koreje.

Rusija je ljutito reagirala na razgovore o razmještanju američkog odbrambenog sistema u Evropi, ocjenjujući da će to poremetiti posthladnoratovsku ravnotežu moći.

Drugi kritičari također ukazuju da odbrambeni sistem u Evropi koji će kontrolirati Pentagon možda neće funkcionirati i da će samo djelimično štititi Stari kontinent ostavljajući da njen jugoistočni dio bude "ranjiv".

To bi moglo podijeliti članice NATO-a na zemlje koje su "pod kapom štita" i na druge izvan njega.

Po Reutersu, vlade desnog centra u Poljskoj i Češkoj Republici očito vjeriju da će postavljanje dijelova odbrambenog štita na njihovoj teritoriji doprinijeti jačanju veza Varšave i Praga s Washingtonom na duge staze i da će dvije države imati velike koristi u sigurnosnom smislu.

Fotyga je kazala kako ne razumije evropske kritičare koji smatraju da će odbrambeni štit biti okidač za novu utrku u naoružanju ili za ozbiljno narušavanje odnosa s Rusijom.

Rusija i mnoge druge evropske države bile su konsultirane u pogledu namjera SAD-a, ali nisu imale ponuditi bilo kakve druge sisteme odbrane, kazala je poljska ministrica.

Poljski zvaničnici su kazali da će Varšava od Washingtona tražiti da u zamjenu za dozvolu o postavljanju dijelova američkoga odbramenog štita na njihovoj teritoriji obezbijedi Poljskoj rakete "patriot" ili neku drugu sličnu vrstu zračne zaštitne za gradove u zemlji.