Daily Telegraph
0

Poljaci zaslužuju izvinjenje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi britanski dnevnici osvrću se u srijedu na obilježavanje 70. godišnjice početka Drugoga svjetskog rata, koju je obilježio spor oko tumačenja uloge koju je tadašnji Sovjetski savez odigrao u ratnim i poslijeratnim godinama u istočnoj Evropi.

Ceremonija održana u utorak u Gdanjsku našla se u sjeni ogorčenog neslaganja u pogledu uloge koju su Sovjetski savez i Staljin odigrali u centralnoj i istočnoj Evropi, što potiče napetosti između Rusije i njezinih nekadašnjih satelita u regiji, piše The Guardian.

Poljaci i baltičke države od Rusije zahtijevaju izvinjenje za ratne zločine i, kako ga vide, poslijeratno komunističko porobljavanje.

Rusi se, sa svoje strane, ljute zbog toga što misle da Zapad omalovažava ruski doprinos pobjedi nad nacističkom Njemačkom.

Zbog toga u Gdanjsku u centru pažnje nisu bile riječi njemačke kancelarke Angele Merkel, koja se već po običaju izvinila, već ruskog premijera Vladimira Putina, koji nije, ističe Guardian.

Daily Telegraph smatra da Poljska potpuno opravdano očekuje izvinjenje od Rusije.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski u utorak je Rusima otvoreno poručio da su Poljskoj zabili nož u leđa kada su samo dvije sedmice nakon njemačkog blitzkriega anektirali istočne dijelove zemlje.

I iako je ruski premijer Putin izjavio kako je pakt Molotov-Ribbentrop bio moralno neprihvatljiv, popuno je jasno da se on ne namjerava ograditi od Staljinovih monstruoznih zločina prije, tokom i poslije rata.

To, nažalost, potiče napetosti širom istočne Evrope, gdje su sjećanja na sovjetsku dominaciju itekako prisutna, smatra Daily Telegraph.