Svijet
0

Poljaci izašli na ulice braneći slobodu medija

Klix.ba
(Foto: EPA)
Ulice Varšave i 18 drugih velikih poljskih gradova bile su danas poprište masovnih protesta hiljada Poljaka koji su stali u odbranu slobode javnih medija u svojoj zemlji, nakon što su vlasti preuzele kontrolu nad javnim rtv servisom.

Euroskeptična vlada konzervativne stranke stranke Pravo i Pravda krajem decembra je novim zakonom preuzela kontrolu nad javnim rtv servisom i nacionalnom novinskom agencijom PAP.

Građani smatraju da su ovim činom vlasti dale do znanja kako građani nemaju pravo javnog izjašnjavanja, te kako će javni servis od sada biti korišten kao megafon jedne političke stranke.

"Ovaj zakon ugrožava javne medije i javno mišljenje uopće. Nećemo dopustiti da se naši glasovi prestanu čuti", rekao je Mateusz Kijovski, lider organizacije Komitet za odbranu demokratije koja važi za organizatora ovih protesta.

U Varšavi su se demonstranti okupili ispred sjedišta javnog tv servisa TVP, a u drugim gradovima ispred sjedišta regionalnih centara TVP ili Poljskog radija, sa zastavama Poljske i Evropske unije u rukama i transparentima kojima traže slobodne medije.

Neki od učesnika demonstrativno su svoja usta zalijepili flasterima sa natpisom TVP, dok su drugi nosili kartice sa natpisom "gora sorta Poljaka". Naime, ovako je lider vladajućih konzervativaca Jaroslav Kajčinski opisao građane koji su učestvovali u nedavnim protestima za nezavisnost poljskog Ustavnog suda.

"Televizija je vaša, a daljinski upravljači naš, "Sloboda govora", "Nećemo komunistički dnevnik" su neke od parola korištene tokom najnovijih protesta.