Svijet
0

Poljaci biraju novog predsjednika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Širom Poljske u nedjelju ujutro otvorena su birališta za drugi krug predsjedničkih izbora na kojima se očekuje tijesna utrka između kandidata vladajuće stranke Bronislawa Komorowskog i opozicijsknog čelnika Jaroslawa Kaczynskog, prenose agencije.

Prema posljednjim anketama kandidat vladajuće Građanske platforme (PO) Komorowski (58) u maloj je prednosti pred konzervativcem Kaczynskim (61), bratom blizancem bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog koji je u aprilu poginuo u padu aviona kod Smolenska u Rusiji.

Otvoreno je 26 hiljada biračkih mjesta na koje je pozvan oko 31 milion Poljaka s pravom glasa, prenosi agencija AFP.

U prvom izbornom krugu održanom 20. juna Komorowski je osvojio 41 posto glasova, pet posto glasova više od Kaczynskog.

Analitičari ipak ocjenjuju da će nedjeljni izbori biti nadasve neizvjesni. Većina predizbornih anketa davala je prednost Komorowskom od nekoliko postotaka, pa čak i do 13 posto glasova, ali ta se prednost smanjivala s približavanjem drugog izbornog kruga. Isto tako, ispitivanja javnog mnijenja često su znala potcijeniti podršku koju Kaczynski uživa među biračima.

U 38-milijunskoj Poljskoj, najvećoj bivšoj komunističkoj zemlji koja je ušla u EU, politiku provodi premijer, ali predsjednik ima ovlasti predlagati i stavljati veto na zakone, imenovati mnoge dužnosnike i sukreirati vanjsku i sigurnosnu politiku.