Nakon pogibije Kaczynskog
0

Poljaci biraju novog predsjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poljaci u nedjelju biraju novog predsjednika nakon pogibije poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog u zrakoplovnoj nesreći.

Za to mjesto natječe se deset kandidata, međutim, stvarne izglede imaju 58-godišnji liberal Bronislaw Komorowski i 61-godišnji vođa konzervativne opozicije Jaroslaw Kaczynski.

Predsjednik donjeg doma poljskog parlamenta (Sejm) Komorowski je prema ustavu obavljao dužnosti predsjednika nakon smrti Lecha Kaczynskog. Kandidat je vladajuće Građanske platforme (PO) i blizak saveznik proevropskog premijera, liberala Donalda Tuska. Prema anketama u prvome bi krugu trebao dobiti između 41,1 i 51 posto glasova.

Brat blizanac pokojnog predsjednika Jaroslaw Kaczynski je euroskeptik i neosporni vođa konzervativne opozicije. Predsjednik konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), Kaczynski bi trebao dobiti između 29 i 35,4 posto glasova.

Birališta se zatvaraju u 20 sati, a prve izlazne ankete bit će objavljene odmah po zatvaranju. Ako nijedan kandidat ne prijeđe izborni prag od 50 posto glasova, 4. jula održat će se drugi krug predsjedničkih izbora. Prvi djelomični rezultati očekuju se prije ponedjeljka ujutro, prenijela je Hina.

Podsjetimo, u zrakoplovnoj nesreći 10. aprila na zapadu Rusije poginulo je 96 putnika i članova posade, među kojima i poljski predsjednik Kaczynski i njegova supruga Marija te visoki poljski politički i vojni dužnosnici koji su putovali na godišnjicu stradanja u Katynskoj šumi.