Svijet
0

Politolozi o početku Putinovog plana predaje vlasti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijest o ostavci ruske vlade premijera Mihaila Fradkova i kandidiranje načelnika Federalne službe za finansijski nadzor Viktora Zubkova za mandatara izazvala je brojne reakcije a analitičari su uglavnom saglasni u ocjeni da je predsjednik Vladimir Putin označio početak etape predaje vlasti i pripremu za period koji će nastupiti kada on napusti položaj šefa države početkom 2008. godine.

Prihvatanje ostavke Fradkova predstavlja po mišljenju glavnog urednika časopisa Ekspert Valerija Fadejeva početak "Putinova plana" o prelasku vlasti, koji predviđa novi parlament, novu vladu i novog predsjednika.

Sličnog je mišljenja i direktor Instituta za politička istraživanja Sergej Markov, koji smatra da je ostavka vlade "jedna od etapa predaje vlasti "od Putina jednom od članova njegovog tima", pri čemu "politika i tim u cjelini ostaju isti".

Mnogi analitičari, međutim, bili su zatečeni novim Putinovim kadrovskim rešenjem i kandidaturom Zubkova, koji do sada nije figurirao ni u jednoj od "kombinatorika" za neki položaj.

Zubkova (66) pojedini mediji već svrstavaju u "petrogradsku grupu" sadašnjeg šefa države, budući da je 1990-tih godina bio Putinov zamjenik u Komitetu za vanjske veze kod gradonačelnika Sankt Peterburga.

Opće je očekivanje bilo da će novi premijer, kao što su mediji posljednjih dana nagovještavali, biti sadašnji zamjenik predsjednika vlade i nekada dugogodišnji ministar odbrane Sergej Ivanov, za kojeg i inače važi mišljenje da je jedan od najozbiljnijih kandidata za Putinova "nasljednika".

Takav "mehanizam" postojao je u slučaju Putina, kojeg je prvi predsjednik Rusije Boris Jeljcin 1999. godine imenovao za vršioca dužnosti premijera i potom za premijera, a politolozi su smatrali da je pozicija premijera dobra prilika za dodatno prikupljanje glasova za predsjedničke izbore.

Predsjednik Fonda za efikasnu politiku Gleb Pavlovski, međutim, uvjeren je da će ruski predsjednik konačno rješenje donijeti tek nakon izbora za Dumu u decembru, jer mu je važno da budući predsjednik ima podršku u Dumi i vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji.

Politolog Vitalij Tretjakov također smatra da Zubkov neće biti kandidat za predsjednika Rusije.

"Rizikovat ću i prognozirati da Zubkov nije budući predsjednik Rusije i da nije glavni kandidat za predsjednika", rekao je on agenciji RIA Novosti, naglašavajući da je kandidat "broj jedan" Ivanov, a "broj dva" vicepremijer u ostavci Dmitrij Medvedev.

Analitičari i politolozi također komentiraju rad i učinak dosadašnje vlade koja će ostati upamćena po izuzetno dobrim ekonomskim pokazateljima, kada je ekonomski rast ostvarivan po stopi od blizu sedam posto godišnje.

Predsjednik Insituta za strateške procjene i analize Aleksandar Konovalov smatra da je teško ocjenjivati rad vlade koja je "bila nesamostalna i uglavnom instrument administracije predsjednika", a da su ekonomski uspjesi i ogromne rezerve na zlatnoj podlozi "ne toliko zasluga vlade koliko svjetske konjunkture".

Za vreme vlade Fradkova, naime, cijena nafte se održavala stabilno na nivou 60 do 70 dolara za barel.

Markov i Konovalov smatraju sudionicima grešaka vlade ministre za zdravstvo i socijalni rad Mihaila Zurabova i finansija Alekseja Kudrina, zbog reformi koje su provedene u socijalnoj oblasti i koje su rezultirale nezadovoljstvom stanovništva.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Dume Konstantin Kosačov, međutim, dao je Vladi za učinak ocjenu "4 +", "jer petice nema" i rekao da vlada nije podnijela ostavku zbog primjedbi na rad, već da promjene nose "sistemski karakter".

"Što je manje nepoznatih uoči predstojećih izbora za parlament i predsjednika, time je manje iznenađenja", rekao je Kosačov.

Taj visoki dužnosnik Jedinstvene Rusije, prenosi Tanjug, koja u Dumi ima 67,33 posto poslanika ili 303 mandata, rekao je da je za deputate te stranke "dovoljna pozicija ruskog predsjednika" da bi podržala kandidaturu Zubkova za premijera.