Pakistan
0

Političko nasilje potresa Karachi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U političkom nasilju, uglavnom između suparničkih frakcija najveće lokalne stranke, ubijeno je najmanje 28 ljudi tokom protekle sedmice u pakistanskoj finansijskoj prijestonici Karachiju, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak.

"Ciljana ubistva" počela su početkom juna a samo tokom vikenda je ubijeno 10 ljudi, saopćio je telefonski visoki policijski zvaničnik Rafique Gul, javila je DPA.

"Ojačali smo policijsko prisustvo širom grada i prikupili obavještajne poatke o napadačima i njihovim operacijama", izjavio je Gul.

Strahovanja su porasla da bi napetosti između Pokreta Muttahida Qaumi (MQM), iz urdu govornog područja, partnera u nacionalnoj vladi, i otcijepljene frakcije, Haqiqi grupe, mogle izazvati krvave sukobe u gradu sa 16 miliona stanovnika.

Gul je izjavio da je većina članova Haqiqi grupe napadnuta bombama podmetnutim pokraj puta, iako je i nekoliko pristalica MQM-a, paštunske Awami nacionalne stranke i pakistanske vjerske stranke Jamaat-i-Islami također ubijeno.

Karachi ima dugu historiju etničkoga i sektaškog nasilja, ali je ostao relativno miran posljednjih godina.

Novi sukobi izbili su dok se pakistanske snage sigurnosti bore u sjeverozapadnoj dolini Swat i susjednim oblastima kako bi "eliminirale" talibanske borce nakon što su prekršili mirovni sporazum s regionalnom vladom.

Premijer Yousuf Raza Gilani u ponedjeljak je osudio ubistva u Karachiju, koja se, kazao je, "neće tolerirati", javili su državni mediji.

"Vlada će pružiti sigurnost stanovnicima Karachija uvodeći stroge mjere protiv ekstremista", citirala je Gilanija novinska agencija Associated Press of Pakistan.