Svijet
0

Politički pritisci na suđenjima u Guandanamu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pukovnik Morris Davis, bivši glavni tužitelj specijalnih vojnih sudova za Guantanamo, otkrio je da su sudski procesi navodnim teroristima ovog logora bili sputavani političkim pritiscima i korištenjem iskaza dobijenih mučenjem, izvještava Washington Post u utorak.

Pukovnik Morris, koji je podnio ostavku u oktobru prošle godine, svjedočio je u ponedjeljak na sudskom procesu Salimu Hamdanu, bivšem vozaču Ossame ben Ladena.

Prema ovom listu, Davis je izjavio da su dužnosnici Bushove administracije insistirali da se suđenje najpoznatijim zatvorenicima odvija brzo iz političkih razloga.

Američki podsekretar odbrane Gordon England i ostali dužnosnici Pentagona posebno su tvrdili da bi optužba zatvorenika poznata prije ovogodišnjih predsjedničkih izbora mogla imati "stratešku vrijednost", rekao je Davis a navodi ga Washington Post.

Bivši tužitelj također je optužio generala Thomasa Hartmanna, pravnog savjetnika vojnog dužnosnika zaduženog za sudove, da je prihvatao kao dokaze iskaze dobijene mučenjem, simulacijom utapanja.

"Činjenica da omogućite ili savjetujete tužitelju da dođe u sud i predoči dokaze dobijene mučenjem stavja tužitelja pred etičku dilemu", osudio je Davis u svom iskazu. On je dodao da mu je general Hartmann odgovorio: "Sve je dobro poduzeti, pustimo suca da se snalazi."

Pukovnik Davis je između 2005. i 2007. bio zadužen za koordiniranje istraga i sudskih procesa protiv navodnih terorista, koji su bili zatvoreni u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo, na Kubi, posebno za sudski proces protiv Hamdana.