Svijet
0

Politički lider ETA-e uhapšen u Bordeauxu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Osumnjičeni politički lider baskijskog separatističkog pokreta ETA uhapšen je u zajedničkoj špansko-francuskoj operaciji, saopćile su španske vlasti.

Javier Lopez Pena, poznat po nadimku "Thierry", uhapšen je s trojicom ostalih osumnjičenih pripadnika ETA-e u utorak kasno navečer tokom racije u zapadnom francuskom gradu Bordeauxu, javio je BBC.

ETA se okrivljuje za ubistva više od 820 ljudi u 40-godišnjoj kampanji za nezavisnu baskijsku državu.

Grupa je objavila primirje u 2006., ali je ono formalno okončano prošlog juna.

Grupa je saopćila da je izvela napad u ponedjeljak moćnom autobombom u Bilbau, ekonomskoj prijestonici španske baskijske regije.

Napad je došao uoči sastanka španskog premijera Jose Luisa Rodriguesa Zapatera i premijera baskijske regije Juana Josea Ibarretxea tokom kojeg je Zapatero odbio plan baskijske suverenosti.

ETA se također okrivljuje za bombaški napad počinjen 14. maja, u kojem je ubijen jedan policajac i povrijeđene četiri osobe u blizini policijske kasarne u Legutianu, kod baskijske regionalne prijestonice Vitorie.

Ostala trojica uhapšenih imenovani su kao Ainhoa Ozaeta Mendiondo, Igor Suberbiola i Jon Salaberria.

Španska policija javila je da je Lopez Pena bio jedna od glavnih pokretačkih snaga iza odustajanja od primirja u prošloj godini.

On je optužen za umiješanost u napad autobombom u decembru 2006. na madridski aerodrom u kojem je ubijeno dvoje ljudi, a koji je nagovijestio kraj primirja.

Španski mediji javili su da je Ozaeta bio maskirani čovjek koji je dao zvaničnu objavu na snimku ETA-e u junu 2007.

Salaberria je bivši regionalni poslanik zabranjenog ETA-inog političkog krila Batasune.