Izrael
0

Politički dužnosnici vrše pritisak na Olmerta da ode s vlasti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko izraelskih poslanika pozvalo je u četvrtak odlazećeg premijera Ehuda Olmerta da odmah ode s vlasti, dan nakon objave o navodnoj krivnji u aferi o korupciji.

"Premijer se treba boriti da dokaže svoju nevinost, ali mora otići", izjavio je poslanik Itzhak Ben Israel iz centrističke stranke Kadima, na čijem se čelu nalazi Olmert, koji je podnio ostavku 21. septembra.

Olmert se trenutno nalazi na čelu prijelazne vlade do prijevremenih izbora koji se održavaju 10. februara.

Kadima treba da se hitno sastane u četvrtak popodne. Prema medijima, šefica diplomatije Tzipi Livni, koja je naslijedila Olmerta na čelu stranke, trebala bi također da pozove Olmerta da napusti svoju funkciju što je moguće brže.

Za laburističkog poslanika Ophira Pineta Paza "to je tragičan dan za državu Izrael. Olmert mora odmah da se povuče s vlasti kao što je obećao da će to uraditi. Nije prihvatljivo da osoba optužena za zločin protiv države nastavlja da obnaša dužnost premijera".

Olmert je izjavio u srijedu da ne namjerava napustiti funkciju prije izbora.

Premijer je već "podnio ostavku na svoju dužnost. U takvim okolnostima, nema nikakvoga pravnog osnova za hitnu dodatnu suspenziju s funkcije", navodi se u saopćenju.

Prema nekim pravnicima, koji su odgovarali na pitanja izraelskih medija, zakon ne primorava premijera da ode u ovoj fazi.

Vrhovni tužilac Menahem Mazuz obavijestio je u srijedu navečer Olmerta da namjerava "podignuti optužnicu protiv njega zbog raznih delikta" u okviru afere poznate pod imenom "Richon Tours".

U toj aferi, Olmert je osumnjičen da je, u vrijeme dok je bio gradonačelnik Jerusalema, zatim ministar za trgovinu i industriju, višestruko naplaćivao službena putovanja u inozemstvo od nekoliko dobrotvornih organizacija.

Izraelsko ministarstvo pravde izdalo je saopćenje da je Mazuz rekao Olmertu da se optužnica razmatra, a odnosi se na vrijeme prije nego što je postao premijer u maju 2006. godine. Olmert sada može da očekuje da bude optužen za prevaru, iznevjeravanje javnog povjerenja, falsfikovanje dokumenata i utaju poreza.

U slučaj je umiješana putnička agencija Richon Tours, ali pošto se radi o Olmertu afera je nazvana "Olmert tours" u izraelskim medijima.