Sergej Kuprijanov
0

"Političke snage u Kijevu žele posrednike"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Aktuelni problemi isporuke gasa preko Ukrajine vezani su uz težnju "nekih snaga" u Kijevu da sačuvaju posredničke strukture između "Gasproma" i ukrajinskog "Naftogasa", izjavio je u srijedu zvanični predstavnik ruskog energetskog giganta Sergej Kuprijanov.

Prema njegovim riječima, stiče se utisak da problemi u odnosima u gasnoj oblasti nisu vezani za komercijalna pitanja, usaglašavanje cijena i tarifa, već je problem to što u Ukrajini "postoje političke snage" koje na svaki način, uz bilo koje troškove, "pokušavaju da nas prinude da očuvamo posredničke strukture između 'Gasproma' i 'Naftogasa".

Kuprijanov je, kako je prenijela agencija Itar-Tass, rekao da "smatra da unutarukrajinski sporovi ni na koji način ne treba da utječu na stabilnost tranzita ruskog gasa preko Ukrajine za evropske potrošače, što se, nažalost, dogodilo".

On je nazvao "veoma indikativnim" saopćenje Ministarstva energetike Ukrajine, u kojem je ranije u srijedu navedeno da bi aktuelna situacija mogla biti izazvana pokušajima povratka na gasno tržište Ukrajine posrednika kao što su "RosUkrEnergo" i "UkrGasEnergo".

Vlada Ukrajine, Ministarstvo energetike i "Naftogas Ukrajine" nastavit će da insistiraju na uspostavljanju direktnih, transparentnih i predvidivih odnosa u gasnoj oblasti neposredno između "Naftogasa" i "Gasproma", istaklo je ukrajinsko ministarstvo u saopćenju.

Portparol ruskog premijera Dmitrij Peskov rekao je, pak, da Ukrajina "kradući gas" želi da "prinudi Rusiju da joj ga isporučuje praktično besplatno". Peskov je kazao da se takvo ponašanje može objašnjavati unutrašnjim ekonomskim teškoćama Ukrajine, izazvanim, između ostalog, i globalnom finansijskom krizom, ali da Rusija nije dužna da žrtvuje svoju privredu zbog ukrajinske.