Freedom House
0

Političke slobode smanjene u mnogim zemljama

FENA
Političke slobode su smanjene u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Rusiju, Iran, Pakistan, Venecuelu i Kinu, izvijestila je danas nezavisna organizacija koja se bori za ljudska prava i slobode "Freedom House".

Politička prava i građanske slobode unazađeni su prošle godine u dvadesetak posto zemalja, navedeno je u godišnjem izvještaju "Freedom House".

Najnoviji rezultati pokazuju da se situacija u mnogim zemljama širom svijeta drastično pogoršala kada je rieč o slobodama, izjavio je Arch Paddington, direktor za istraživanje nevladine organizacije sa sjedištem u SAD.

"Freedom House" je ocijenio da sloboda postoji u 90 zemalja, isto kao i prošle godine. Međutim, u mnogim zemljama koje su prethodno bile označene kao "djelimično slobodne" ili "bez slobode" situacija je sada još gora, prenio je ReUters.

Situacija se pogoršala u 38 zemalja, uglavnom u Južnoj Aziji, na Bliskom istoku i u bivšim sovjetskim republikama, dok su pozitivne promjene zabilježene u svega 10 država, među kojima su Tajland i Togo, pokazali su rezultati istraživanja.

Prema "Freedom House", situacija se vidno pogoršala u tržišno orijentiranim autokratijama poput Rusije, Irana, Venecuele i Kine, u kojima je primjetno "gušenje demokratije".

Prošlogodišnji izbori u Rusiji su, kako je ocijenila nevladina organizacija, bili "obmanjivački spektakl", a vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina loše utiče i na susjedne zemlje.

Moskva vrši pritiske na okolne države čiju politiku ne odobrava, poput Estonije, a pruža političku, materijalnu i moralnu podršku autoritanim režimima u Centralnoj Aziji, uključujući Kirgistan i Uzbekistan, navedeno je u izvještaju.

"Freedom House" je izrazio zabrinutost i zbog suštinskog pogoršanja situacije u Gruziji, u kojoj je u novembru proglašeno vanredno stanje.

Slobode su više ograničene i u trima važnim bliskoistočnim zemljama: Egiptu, Libanu i Siriji, kao i na palestinskim teritorijama.

Političko manipuliranje međuetničkom napetošću i netolerancija lidera rezultirali su smanjenjem političkih prava i građanskih sloboda i u nekim afričkim državama, među kojima su Kenija i Demokratska Republika Kongo.

Stanje u Pakistanu, koji je i ranije smatran državom u kojoj nema slobode, dodatno se pogoršalo kada je vlada predsjednika Perveza Musharrafa pokušala da učvrsti vlast gušenjem demokratske opozicije. U toj zemlji je u porastu i političko nasilje, uključujući ubistvo bivše premijerke Benazir Bhuto.

Kina, najmnogoljudnija zemlja svieta, također je okarakterizirana kao država "bez slobode" pošto su, usprkos reformama i pripremama za Olimpijske igre, nastavljeni progoni političkih aktivista, novinara i boraca za ljudska prava, ocijenio je ""Freedom House", prenio je Tanjug.

Na spisku najgorih zemalja u smislu političkih prava i građanskih sloboda, Kina je iza Kube, Sjeverne Koreje, Turkmenistana, Uzbekistana, Libije, Sudana, Mjanmara i Somalije.