Independent
0

Politička kriza u Libanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pad vlade u Libanonu izazvao je najveću političku krizu u toj zemlji još otkako se prije dvije godine našla na rubu građanskog rata, piše u četvrtak londonski The Independent.

Vladu su srušili Hezbollah i njegovi saveznici, i to u trenutku porasta napetosti oko rezultata istrage o ubojstvu bivšeg premijera Rafika Haririja, 2005. godine, koja će, kako se pretpostavlja, zaključiti da su u taj čin bili umiješani i neki pripadnici toga šiitskog pokreta.

Sud Ujedinjenih naroda nije ništa rekao o tome protiv koga će podići optužnicu za Haririjevu ubojstvo, ali je Hezbollah, koji uživa podršku Irana, istragu nazvao izraelskim projektom.

Dnevnik The Guardian dodaje da je pad vlade nacionalnog jedinstva zemlju gurnuo u političku neizvjesnost. Libanon je suočen s ključnim pitanjima o svojoj budućnosti i strahovanjima da bi se napetosti ponovno mogle pretvoriti u nasilje.

Arapske zemlje, Sjedinjene Američke Države i Izrael na propast libanonske vlade, koja je uživala potporu Zapada, reagirali su s velikom zabrinutošću, a Izrael je upozorio Hezbollah da ne pomišlja izvršiti napad na njegovu teritoriju jer bi se u protivnom mogle ponoviti teške posljedice, poput onih iz rata 2006. godine, navodi Guardian.