Svijet
1

Politička kriza u Italiji: Ostavke zbog sudske presude Berlusconiju

SRNA
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Poslanici i senatori Berlusconijeve partije Narod slobode podnijeli su večeras ostavke kao znak protesta zbog pravosnažne odluke suda kojom je bivši premijer osuđen na zatvor, objavili su mediji.

Silvio Berlusconi (76) danas je u Rimu održao sastanak sa poslanicima svoje partije.

Poslanici su bivšeg premijera dočekali ovacijama, a on je izjavio: "Ne možemo da se uzdržimo od zadatka da sprovedemo pravu reformu pravosuđa i zbog toga smo spremni za izbore".

Senator Renato Schifani i poslanik Donjeg doma Renato Brunetta najavili su da namjeravaju da odu kod predsjednika Republike Giorgia Napolitana da mu podnesu ostavke i da traže "vraćanje pravde".

Angelino Alfano, ministar unutrašnjih poslova Partije Naroda slobode u koalicionoj vladi Enrica Lette, rekao je na sastanku da su spremni na ostavke da bi odbranili svoj ideal, prenijeli su isti izvori.

Berlusconija je juče Kasacioni sud proglasio krivim za utaju poreza i pravosnažno osudio na četiri godine zatvora, ali je preinačena na godinu dana.

Sud je juče ipak naložio da se preispita zabrana Berlusconiju da se kandiduje za bilo koju javnu Funkciju narednih pet godina.

Berlusconi se danas obratio javnosti nakon pravosnažne odluke suda kojom je osuđen za utaju poreza, ocijenivši da je nevina žrtva i da suđenje i presuda nemaju veze sa realnošću.