Francuska
0

Policija zaplijenila 134 kilograma kokaina

SRNA
Carinici na pariskom aerodromu Roasi zaplijenili su 134 kilograma kokaina u prtljagu jednog aviona koji je došao iz kolumbijske prijestonice Bogote.

"To je najveća carinska zaplijena ikada na tom aerodromu i po značaju peta u svijetu", izjavio je regionalni direktor carine na Roasiju Serge Odojno.

Droga je otkrivena tokom detaljne kontrole aviona na komercijalnoj liniji Bogota-Pariz.

"Kolumbija, zajedno sa Peruom i Bolivijom, glavni je proizvođač kokaina u svijetu, te, kao polazište, daje osnova za vrlo redovnu i vrlo detaljnu kontrolu aviona", rekao je Odojno.

Kontrola putnika nije ništa pokazala, ali, pri pregledu prtljaga, pažnju carinika je privukao veoma veliki kofer u kojem su našli 134 kilograma i 334 grama kokaina.

"Kokain je vrlo gusta materija zbog čega ne zauzima mnogo mjesta", kaže carinik.

Kofer je bio poslat kao registrovan prtljag što znači da ga je neko predao na aerodromu u Bogoti, a zatim je trebalo i da ga neko preuzme na aerodromu u Parizu.
Zaplijenjeni kokain je stigao direktno od proizvođača te je čist što znači da bi, kada bi bio razrijeđen za upotrebu, za prodaju bilo više od 200 kilograma droge.

Prema podacima Ministarstva finansija, to je treća carinska zaplijena kokaina za nešto više od mjesec dana, a ukupna količina je veća od 1,9 tona.

Prethodne dvije pošiljke su bile na brodovima u francuskim Antilima - 1,4 tone i 400 kilograma kokaina.