Nastavljeno suđenje
16

Policija vjeruje da je Legija srpski ekstremist o kojem Breivik govori

FENA
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
U Oslu je danas nastavljeno suđenje desničarskom ekstremisti Andresu Behringu Breiviku koji je osumnjičen za ubistvo 77 ljudi prošlog juna u glavnom gradu Norveške i na obližnjem otoku Utoeya.

Breivik (33), obučen u crno, i danas je, trećeg dana suđenja, pozdravio sudije i prisutne uzdignutom pesnicom, što simbolizira pozdrav među ekstremnim desničarima, prenijele su novinske agencije.

Breivik je tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja priznao da je bio u Liberiji, gdje se navodno sastao s jednim srpskim nacionalistom, čije ime odbija da kaže. Policija, međutim, vjeruje da je riječ o Miloradu Ulemeku mada norveške vlasti nisu sigurne da su se njih dvojica zaista srela, a Ulemekov advokat kategorično tvrdi da nisu.

Ulemekov advokat je za norvešku televiziju NRK rekao da se njegov klijent nikada nije sreo s Breivikom.

"Kad je Ulemek prvi put čuo za tu tvrdnju, samo se nasmijao", istakao je Aleksandar Zarić, dodajući da Ulemek nikada nije čuo ni za Vitezove templare, na koje se Breivik poziva i za koje tužilaštvo smatra i da ne postoji, javio je Tanjug.

On je pred sudom u utorak izjavio da vjeruje da je izveo najspektakularniji politički napad u Evropi od Drugog svjetskog rata i istakao da bi ga ponovio.

"Izveo sam najsofisticiraniji i najspektakularniji politički napad u Evropi od Drugog svjetskog rata... Da, ponovo bih to uradio", rekao je Breivik.

On na raspolaganju ima pet dana da objasni zbog čega je aktivirao bombu ispred sjedišta vlade u Oslu, gdje je usmrtio osmero ljudi, a zatim na otoku Utoeya, u omladinskom kampu Laburističke partije, ubio 69 ljudi.

Breivik tvrdi da je djelovao "u samoodbrani", odnosno "iz dobrote, a ne zla", kao i da je Evropa pretvorena u "multikulturalni pakao".

Očekuje se da će suđenje trajati 10 sedmica, a jedno od glavnih pitanja je Breivikovo mentalno stanje.

Ukoliko sud prihvati nalaze stručnjaka da je mentalno sposoban da krivično odgovara, prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od 21 godine, koja može da bude produžena tako da iza rešetaka provede čitav život.