Austrija
0

Policija uhapsila četvoricu Indijaca

FENA
Austrijska policija uhapsila je četvoricu Indijaca pod sumnjom da su planirali napad na mjesto razgovora s indijskim vjerskim vođom, javili su u četvrtak mediji.

Glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova nije odbacila da su hapšenja u gradu Oberwaltersdorf u srijedu povezana s ubistvom vođe indijske sekte u Beču prošle godine, prenosi DPA.

Osumnjičeni su uhapšeni dok su dolazili na mjesto razgovora s Baba Gurinderom Singhom, čelnikom vjerskog centra Radha Soami Satsang Beas, koji ima sjedište u sjevernoj indijskoj državi Punjab.

Od četvorice uhapšenih, jedan je putovao u Austriju iz Španije, jedan je militantni sik s kriminalnim dosijeom dok treći i četvrti žive kao tražioci azila u Austriji, pišu dnevne novine Kronen Zeitung.

Nikakvo oružje nije pronađeno kod njih.

Događaji u Oberwaltersdorfu, južno od Beča, došli su u vrijeme kad se šestorici radikalnih sika sudi u Beču. Oni su optuženi da su izveli fatalni napad u Beču na liberalniju vjersku grupu zvanu Dera Sach Khand u maju 2009.

Šesnaest osoba, uključujući vođu sekte, povrijeđeno je u napadu, dok je njegov zamjenik teško ranjen. Napad je doveo do nasilnih nemira u Punjabu, u kojima su ubijene tri osobe.