Italija
0

Policija uhapsila 81 osobu zbog trgovine ljudima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italijanska policija uhapsila je u ponedjeljak 81 osobu osumnjičenu za trgovinu ljudima, poslije serije racija širom centralne i sjeverne Italije.

Nalozi za hapšenje izdati su za još 27 osoba koji su uspjele da izbjegnu racije, pokrenute kao rezultat trogodišnje istrage policije u Peskari. Uhapšenima će se suditi za podsticanje ilegalne emigracije, iznuđivanje, zlostavljanje, falsifikovanje dokumenata, prevare i uzimanje lažnog identiteta.

Policija smatra da je ova kriminalna grupa tokom protekle tri godine nelegalno uvela u Italiju oko 1.500 osoba, od kojih je većina bila podvrgnuta prisilnom radu, prenijela je agencija ANSA.

Žrtve su članovima organizacije plaćale po 5.000 eura, u zamjenu za obećanje da će im biti pribavljen stalni boravak, smještaj i posao, saopćila je policija.

Ipak, gotovo svi su završili na farmama, gdje im je dnevno plaćano dva do tri eura, a sami su morali da se snalaze za prijevoz, smještaj, hranu i zdravstvene usluge.

U prevaru je uključeno oko 20 farmi, kojima je po radniku uplaćivano 1.000 eura u zamjenu za papire na osnovu kojih se može podnijeti zahtjev za stalni boravak u zemlji.