Svijet
9

Policija u Sydneyju potvrdila: Dvoje talaca i otmičar ubijeni u razmjeni vatre

Piše: E. G.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon okončane talačke krize u Sydneyu tamošnja policija je potvrdila da je otmičar Man Haron Monis, radikalni muslimanski imam, koji je 16 sati držao taoce u jednom kafiću, ubijen tokom razmjene vatre s policijom.

Policija je također potvrdila da su smrtno stradale još dvije osobe, odnosno dva taoca, i to u razmjeni vatre. Potvrđeno je i to da su četiri osobe povrijeđene.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, policija je "upala" u kafić nakon što su čuli pucnje unutra. U tom momentu je počela razmjena vatre. Dvoje talaca su definitivno ubijeni u toj pucnjavi, ali policija nije precizirala da li su ih ubili njihovi pripadnici ili otmičar.

Policijski komesar Andrew P. Scipione je saopćio da je ukupno 17 osoba bilo u kafiću, odnosno da su držani kao taoci. Policija je potvrdila da su osim otmičara ubijeni i 34-godišnji muškarac te 38-godišnja žena, saopćeno je na konferenciji za medije iz tamošnje policije.

Radi se o napadu za koji nikada nismo vjerovali da će se desiti u našem gradu. Naše molitve su sa porodicama ubijenih, kazao je na konferenciji Mike Baird, premijer New South Walesa.

"Mi ćemo prebroditi ovo. Danas moramo biti zajedno kao nikada ranije. Zajedno smo jači", poručio je Baird.

Otmičar je više od 16 sati držao taoce u kafiću Lindt, a tokom dana nekoliko njih je uspjelo pobjeći ranije, dok je veći dio njih oslobođen pred kraj policijske akcije.

U akciji je učestvovalo stotine policajaca, uključujući i snajperiste koji su bili raspoređeni u blizini kafića. Tokom dana otmičar je, kako su pisali tamošnji mediji, tvrdio da je postavio i nekoliko eksplozivnih naprava u poslovnoj četvrti gdje se kafić nalazi. Međutim, policija je saopćila da eksploziv nije pronađen.

Tokom dana kada su policajci stupili u kontakt s otmičarem on je kazao kako želi razgovarati s australskim premijerom Tonyjem Abbottom. Stručnjak za terorizam je u razgovoru za Sky News kazao kako je mjesto događaja očito izabrano s namjerom. Naime, kafić se nalazi prekoputa televizijske kuće.

Drama koja je trajala više od 16 sati okončana je nakon što je policija upala u kafić i ubila otmičara.

Otmičar Monis je rođen pod imenom Manteghi Bourjerd u Iranu, odakle se 1996. godine preselio u Australiju, gdje je promijenio ime u Man Haron Monis, te dobio titulu šeika Harona. Monis se sumnjiči za najmanje 40 seksualnih prijestupa koji su povezani s njegovim radom kao duhovnog iscjelitelja, a na sudu se pojavljivao i zbog drugih krivičnih djela.