Neredi ne jenjavaju
0

Policija u Grčkoj se sprema na veće nasilje

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Prema posljednjim podacima grčke policije, u srijedu ujutro pokrenut je novi val nasilja širom zemlje.

Neredi su pokrenuti nakon prošlosedmičnog policijskog ubistva iz nehata 15-godišnjeg Alexandrosa Grigoropoulosa, a novi izvještaji ukazuju na to da su mase doslovno pobjesnjele.

Jutros se očekuje novo nasilje jer je najavljen generalni štrajk zbog reforme penzijskog sistema i nedovoljnog odgovora vlade na finansijsku krizu.

Policija se u utorak sukobila s demonstrantima i ispred atinskog groblja tokom sahrane dječaka, a ispaljivali su i suzavce na masu koja je upotrebljavala molotovljeve koktele.

Noćne scene zapaljenih barikada na ulicama, uništenih prodavnica i prevrnutih automobila šire bojazan da bi neredi u znak protesta protiv konzervativne vlade danas mogli biti i veći, javlja dopisnik Associated Pressa.

Četvero ljudi je uhapšeno u utorak zbog napada na policijske snage, a 25 zbog posjedovanja robe ukradene iz oštećenih prodavnica. Jedna osoba je hospitalizirana, a sedam policajaca povrijeđeno.

"Vlada ne može izaći nakraj s krizom i izgubila je vjeru u grčki narod", izjavio je lider socijalista George Papandreou.

"Naši zahtjevi su jednostavni. Želimo pad vlade. Smrt dječaka bila je kap koja je prelila čašu", istakli su demonstranti.

"Ako ne bude promjena u politici, bojim se da bi ono što slijedi u narednih šest mjeseci ili godinu moglo biti mnogo gore", predviđa jedan od političara.