Svijet
19

Policija u Australiji ubila Numana Haidera, člana radikalne muslimanske grupe

Klix.ba
Numan Haider, tinejdžer kojeg je ubila policija u Melbourneu nekada je bio član radikalne muslimanske grupe koja je 2012. godine bila meta policijskih racija u vezi sa terorizmom.
Numan Haider (Foto: Dailymail)
Numan Haider (Foto: Dailymail)

Numan Haider (18) ubijen je nakon što je izvukao nož tokom dogovorenog sastanka s predstavnicima vlasti i sinoć izbo dvojicu policajaca na jugoistoku Melbournea.

Haider, koji je živio u predgrađu Melbournea, nekad je bio povezan s islamskom vjerskom grupom Al-Furqan, čiji se centar nalazi u Springvaleu.

Mnogi islamski stručnjaci u Melbourneu smatraju kako neki pojedinci koji su povezani sa grupom Al-Furqan imaju kontroverzne stavove, uključujući i njegovog vođu, šeika Haruna Mehičevića.

Numan Haider (Foto: Dailymail)
Numan Haider (Foto: Dailymail)

Imam džamije u Melbourneu Ibrahim Omerdić izjavio je za lokalne novine da je šeik Harun bio vođa grupe "radikalnih sljedbenika", koja je deceniju kasnije formirala centar Al-Furqan.

"Oni su radikalizirali stvari u vezi ženama i muškarcima. Harun je rekao da muslimani nisu smjeli glasati", kazao je Omerdić.

Predsjednik Bosanske islamske organizacije Australije Jasmin Bekrić kazao je za Herald Sun da je upoznao osnivača centra nedugo nakon napada na tornjeve u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

"Upoznao sam ih 2001. godine, možda sedam do 10 dana nakon napada", dodao je Bekrić.

Islamski centar Al-Furqan, Springvale (Foto: Dailymail)
Islamski centar Al-Furqan, Springvale (Foto: Dailymail)

U septembru 2012. godine policija iz Victorije i Australska savezna policija pretresli su veći broj nekretnina koje pripadaju ljudima povezanim sa pomenutom grupom Al-Furqan.

Policija je tokom tih racija zaplijenila oružje, računare i USB stickove koji su sadržavali nasilne ekstremističke materijale.