Svijet
0

Policija tajno saslušala izraelskog premijera Benjamina Netanyahua

Sarajevo-x.com
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je predmet istrage o privatnim putovanjima što su mu ih ponudili neki poslovni ljudi, tajno je saslušavan više od dva sata početkom ove sedmice, objavio je u petak dnevni list ljevice Haaretz.

Kako pišu novine, ovo je prvi put da je Netanyahu saslušan u ovoj aferi koja je izbila prije nešto manje od godinu dana.

Privatna televizija Kanal 10 pronašla je dokumente koji su potvrdili pretpostavku da su neka osobna i porodična putovanja financirali biznismeni i donatori dok je Netanyahu bio ministar financija i lider opozicije. Osim toga, neka Netanyahuova putovanja su dvaput fakturisana.

Prema sudskim izvorima na koje se poziva Haaretz, Netanyahuovo saslušanje predstavlja završnu fazu istrage, dok mu za mjesec ili dva ne bude uručena "prva verzija izvještaja kontrolora državnih računa.

Izarelski kontrolor državnih računa je 31. marta saopćio da će istražiti optužbe koje se odnose na Netanyahuova privatna putovanja, kako bi provjerio da li je bilo "sukoba interesa".

Premijer je tužio Kanal 10 zbog klevete, tvrdeći da je poštovao zakon i etičke norme koje je odredio parlament.