Antivladini protesti u Bahreinu
0

VIDEO / Policija suzavcem pogodila demonstranta u oko

FENA
Bahreinska policija u ponedjeljak je koristila vodene šmrkove i suzavac kako bi razbila protestni marš nakon sahrane mladića na kojem su uzvikivane antivladine parole, dok su demonstranti hapšeni kada su pokušali da se približe centru prošlogodišnjeg ustanka.

Bahrein, američki saveznik i sjedište američke Pete flote, u političkom je haosu otkako su protesti izbili 14. februara prošle godine, inspirisani protestima koje su zahvatile arapske zemlje.

Bahrein ima šiitsku većinu, ali njom vlada porodica koja pripada sunitskoj manjini. Vlada je prošle godine uvela vanredno stanje i ugušila je proteste nakon što je pozvala vojnike iz ostalih zalivskih zemalja, predvođenih Saudijskom Arabijom, da pomognu u održavanju reda i mira, prenosi Reuters.

Obilježavanje prve godišnjice protesta karakteriše povećanje broja demonstranata, uglavnom šiita, koji traže više demokratije. Prošle je sedmice policija koristila šmrkove s vodom kako bi rastjerala demonstrante po prvi put u posljednjih 11 mjeseci.

Današnji sukobi izbili su u Jidhafsu, području u neposrednoj blizini prijestonice Maname, nakon sahrane Huseina Al Bakalija (19), čija porodica tvrdi da je preminuo u ovoj sedmici od opekotina zadobijenih prošlog mjeseca tokom antivladinih protesta kada su drmonstranti palili gume na ulicama.

Njegova porodica navodi da on nije smio otići u državne bolnice na liječenje iz straha od hapšenja. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da se on zapalio s namjerom da počini samoubistvo.

"Nakon sahrane Huseina Al Bakalija u Jidhfasu, grupe vandala su se pobunile. Policija je pokušala da ih rastjera zakonskim sredstvima", navodi ministarstvo unutrašnjih poslova na Twitteru.

Policija je krenula prema grupi od više od 500 ljudi koji su marširali gradskom alejom, koristeći dva šmrka s vodom iz vatrogasnih cisterni uz podršku helikoptera i desetaka pripadnika specijalnih snaga koji su ispasljivali suzavac.