Svijet
8

Policija razbila blokadu Parlamenta u Sofiji, 10 povrijeđenih

FENA
Policija sklanja demonstrante koji su blokirali Parlament (Foto: AFP)
Policija sklanja demonstrante koji su blokirali Parlament (Foto: AFP)
Interventna policija u Sofiji je rano jutros razbila blokadu demonstranata ispred zgrade Parlamenta i na sigurno izvela više od 100 ministara, parlamentaraca i novinara koji su bili zarobljeni unutra više od osam sati.

Policajci sa štitovima su oko tri sata ujutro uspjeli da razbiju grupu anti-vladinih demonstranata i navedu ih na povlačenje, kao i da formiraju kordon koji je spriječio svaki pristup zgradi Parlamenta u centru Sofije, prenosi agencija AFP.

Predstavnici medija koji su bili zarobljeni u Parlamentu su potvrdili da su prvo iz zgrade izvedena tri ministra, ekonomije, finansija i rada, kao i drugi parlamentarci iz vladajuće Socijalističke partije, a zatim i njihovi partneri iz stranke turske manjine, MRF.

Zgrada je u potpunosti ispražnjena do pet sati ujutro, kad je teška mašinerija počela da uklanja barikade koje su postavili demonstranti, a što su ustvari bile klupe iz parkova, kontejneri za smeće i kamene ploče s pločnika.

Sinoćnji pokušaj policije da oslobodi zarobljene političare je rezultovao sukobima između policajaca i gotovo 2.000 demonstranata, u kojima je povrijeđeno najmanje osam demonstranata i dva policajca, naveli su bolnički izvori.

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev apelovao je sinoć na smirivanje situacije i da se izbjegnu provokacije.

"Apelujem na demonstrante da održe protest onakav kakav je bio do sada i na način koji je impresionirao Evropu - miran, civilizovan i sa ciljem da se dostignu vrijednosti demokratskog društva", naveo je Plevneliev u saopćenju.

Demonstranti su se u utorak, 40. dan zaredom, okupili u centru Sofije u znak protesta zbog korupcije i siromaštva, pozivajući vladu premijera Plamena Orešarskog predvođenu socijalistima, da podnese ostavku.

U međuvremenu su pristalice vlade održale kontramiting kod Nacionalne palate kulture, a najavili su da će se 25. jula okupiti ispred njemačke ambasade, a 26. kod američke.

Bugarska je dobila novu vladu nakon prijevremenih izbora koji su održani 12. maja, nakon što je prethodni kabinet podnio ostavku usred protesta protiv oštrih mjera štednje.

Postavljanje kontroverznog medijskog magnata Deljana Peevskog na čelo nacionalne sigurnosne agencije razgnjevilo je javnost i dovelo do protesta, koji se od 14. juna svakodnevno organizuju.

Odluka o imenovanju Peevskog je odmah poništena, ali demonstranti i dalje optužuju vladu da je iskorumpirana i traže da podnese ostavku.