Svijet
0

Policija privela novinara koji je odbio svjedočiti protiv Šljivančanina

FENA
Veselin Šljivančanin
Veselin Šljivančanin
Podgorička policija privela je novinara-suradnika neovisnog crnogorskog tjednika "Monitor" koji je odbio je svjedočiti pred Haškim sudom (ICTY) u procesu protiv umirovljenog oficira bivše JNA Veselina Šljivančanina, optuženog za zločine u Vukovaru.

Novinar, čije se ime prema pravilima Haškog suda ne smije objaviti, odveden je na sud u Bijelom Polju na kojem je ponovo odbio primiti nalog za svjedočenje.

Njegov odvjetnik Goran Rodić rekao je novinarima da je policijska intervencija bila zakašnjela i nepotrebna jer je Haški tribunal u međuvremenu zaključio raspravu u tom procesu i odustao od saslušanja njegovog klijenta.

Crnogorski novinar bio je zanimljiv Haškom sudu zato što je u tjedniku Monitor 27. studenoga 1992. objavio intervju sa Šljivančaninom pod naslovom "Zašto sam srušio Vukovar". Intervjuu nikad nije demantiran, ali je Šljivančanin na suđenju demantirao navode iz njega.

Autor intervjua je više puta odbio izaći na klupu za svjedoke iako mu je Haški sud nudio status zaštićenog svedoka, pa i mogućnost da se s obitelji trajno nastani u inozemstvu, uz osiguranu egzistenciju.