Uhapšeno nekoliko ljudi
0

Policija prekinula protest u Oaklandu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američka policija prekinula je danas protest pokreta "Okupirajmo" u Oaklandu i raščistila logor koji su demonstranti postavili nedaleko od sjedišta gradske uprave prije dvije sedmice, saopštili su zvaničnici.

Portparolka gradske uprave rekla je da ne zna koliko je demonstranata uhapšeno tokom policijske akcije pokreta usmjerenog protiv banaka i finansijskih institucija sa Wall Streeta.

Protest je počeo prije više od mjesec dana u New Yorku pod parolom "Okupirajmo Wall Street". Učesnici demonstracija kritikuju politiku isplaćivanja državnog novca velikim bankama i visoku stopu nezaposlenosti. Protesti su se proširili na mnoge američke gradove, a bilo ih je i u drugim zemljama.

Gradska uprava Oaklanda saopštila je da je obavijestila prošle sedmice demonstrante da treba da prekinu noćne skupove i kuhanje u centru grada, te da im je dozvoljeno da proteste održavaju preko dana. Policija je stupila u akciju u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu.

"Tokom prošle sedmice postalo je očigledno da ni demonstranti ni grad ne mogu da održavaju bezbjednost i sanitarne uslove, niti da kontrolišu vandalizam" saopštila je gradonačelnica Oaklanda.

Od vlasnika radnji zatraženo je da do daljnjeg ne otvaraju svoje objekte, a gradskim službenicima preporučeno je da dođu na posao kasnije tokom dana. Obližnja željeznička stanica je zatvorena, a autobuske linije privremeno su izmijenjene. Od početka demonstracija, u New Yorku su uhapšene stotine ljudi.