Kina
0

Policija postavila 2,75 miliona nadzornih kamera

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kineska policija je saopćila da je postavila 2,75 miliona nadzornih kamera od 2003. godine i najavila je postavljanje kamera i u uglavnom zanemarenim seoskim područjima.

Kamere su najvidljiviji elementi sistema policijskog nadzora i obavještavanja diljem zemlje, navodi se u saopćenju postavljenom na internetskoj stranici kineskog ministarstva za javnu sigurnost.

Takvi sistemi pokazali su se kontroverznima u drugim zemaljama, a posebno u Britaniji, gdje je navodno postavljeno 4,2 miliona nadzornih kamera ili jedna na 14 stanovnika. Britanska policija kaže da kamere nisu pridonijele smanjenju broja zločina. Glavni je razlog neuspjeha te metode nadzora u činjenici da policija nema na raspolaganju dovoljan broj kvalificiranih osoba koje bi se snašle u "poplavi" podataka s kamera.

Dosad nije bilo rasprava o pravu na privatnost u Kini gdje na 472.000 stanovnika dolazi jedna kamera i gdje su građani naučeni na strogu komunističku političku kontrolu i velike policijske ovlasti, prenose u ponedjeljak agencije.