Zbog hapšenja Palestinke
0

Policija opkolila francuski Kulturni centar u Jerusalemu

FENA
Izraelski policajci su danas opkolili francuski Kulturni centar u istočnom Jerusalemu gdje su došli da uhapse palestinsku suorganizatoricu jednog kulturnog događaja na festivalu "Jerusalem, arapska prijestonica kulture 2009.", izjavio je jedan francuski diplomat.

Savjetnik za kulturu u francuskom generalnom konzulatu Benoit Tadier, izjavio je AFP-u da se policija raspitivala da li se Rania Elias, suorganizatorica događaja, nalazi u zgradi.

"Ona je uspjela da izađe na tajna vrata kako bi izbjegla hapšenje", kazao je ovaj diplomat.

U francuskom Kulturnom centru bilo je pedesetak osoba, među kojim i zvaničnika Palestinske samouprave.

Policija je upozorila da će spriječiti organiziraje palestinskih kulturnih manifestacija u gradu koji je Izrael proglasio svojom "ponovo ujedinjenom" prijestonicom.

Izrael zabranjuje svaku zvaničnu palestinsku aktivnost u istočnom Jerusalemu, dok Palestinci imaju ambicija da od njega naprave glavni grad svoje buduće države.

"Mi smo ovdje da izrazimo podršku palestinskoj kulturi", izjavio je francuski generalni konzul Frederic Desagneaux, kako bi objasnio razloge iz kojih se taj događaj odvijao u francuskoj instituciji.

Festival "Jerusalem, arapska prijestonica kulture 2009.", koji je trajao cijelu godinu, zvanično će u četvrtak navečer u Nablusu zatvoriti predsjednik Mahmud Abbas.