Svijet
5

Policija očistila park Gezi, danas okupljanje pristaša turske vlade

FENA
(Foto: Anadolija)
Deseci hiljada pristaša turske vlade okupit će se danas u Istanbulu, nekoliko sati nakon što je policija upala u park kako bi ga oslobodila protivnika premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Interventna policija je bacila suzavac i upotrijebila vodene topove u subotu navečer kako bi rastjerala demonstrante u parku Gezni koji se smatra simboličnim centrom antivladinih protesta.

Policijske snage su stigle kod parka dva sata nakon što je Erdogan ponudio ultimatum demonstrantima govoreći im da napuste park, javio je AFP.

"Organizovali smo skup sutra u Istanbulu", rekao je premijer desecima hiljada pristaša na predizbornom skupu njegove Stranke za pravdu i razvoj.

"Dozvolite mi da budem jasan: napustite Taksim. Ako se ne budete razišli, sigurnosne snage ove zemlje će vas prisiliti na to. Niko nas ne može zastrašiti. Mi ne primamo naredbe niti upute od bilo koga drugog osim od Boga", rekao je Erdogan pred pristašama.

Dok se policija približavala, više hiljada demonstranata počelo je bježati iz parka koji je postao prazan nakon samo nekoliko minuta. Za sobom su ostavili samo prazne šatore, prenio je AFP.

Grupa Solidarnost za Taksim, koja se smatra najvećim predstavnikom demonstranata, osudila je ovaj potez nazivajući ga "brutalnim napadom".

"U policijskom raciji povrijeđeno je više stotina demonstranata, a na desetke su ispaljeni gumeni meci", navodi se u saopćenju grupe.

Guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu rekao je da je 29 osoba povrijeđeno u nemirima u subotu, ali niko teže.

Dok su mnogi demonstranti potražili utočište u obližnjim hotelima s pet zvjezdica, neki su se nastavili sukobljavati s policijom.