Rusija
0

Policija objavila fotografije bombašica samoubica

FENA
Prve fotografije "crnih udovica", žena koje su počinile bombaški napad u Moskvi, konačno se mogu vidjeti. Navodno je Ruska obavještajna služba znala za napad, ali nije o tome obavijestila javnost, piše Mail Online.

Jezive slike pokazuju lice mrtvih žena, za koju ruske sigurnosne službe tvrde da su ubile sebe kada su u utorak detonirale bombe za vrijeme jutarnje gužve u metrou u Moskvi. Ubile su 39 osoba, dok su 72 ranjene.

Iako građanima nije izdano nikakvo upozorenje, službenici obavještajne agencije aktivno su tražili žene. Neki mediji javljaju i o vezi između bombašica sa islamskim pobunjenicima. Iako nitko nije preuzeo odgovornost za napad, špekulira se da je to djelo takozvanih "crnih udovica", ubica koji osvećuju smrt svojih očeva, braće i muževa koje su ubile ruske trupe u Čečeniji.

Ruski mediji također tvrde da bi napad mogao biti osveta za smrt ozloglašenog vođe bande u ruskom Sjevernom Kavkazu, Alexandera Tikhornirovog, poznatog i pod islamskim imenom kao Said Buryatsky. On je ubijen u Ingušetiji za vrijeme policijske akcije.

Od jednog ruskog ministra moglo se čuti da bi iza napada mogla stajati i Al-Qaida. U Kremlju nagađaju da je ovaj najgori teroristički napad na ruski glavni grad u zadnjih šest godina Al-Qaida možda i financirala.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao: "Znamo kako su teroristi aktivni na granici između Afganistana i Pakistana. Znamo da tamo pripremaju napade, koje namjeravaju izvesti u Afganistanu, ali i puno dalje. Idu čak i do Kavkaza"

Za žene bombašice vjeruje se da imaju od 18 do 25 godina te da su imale na sebi po dva eksploziva, a u torbe i pojaseve su stavile čavle i metalne dijelove kako bi smrt i destrukcija bile jače. Glava jedne napadačice se u potpunosti odvojila od tijela, ali je ostala dovoljno očuvana za policijska istraživanja. Za obje bombašice se vjeruje da su iz Sjevernog Kavkaza. Još uvijek se traga za još dvije žene slavenskog podrijetla, koje su bile saučesnici, kao i za muškarcem u 30-tim godinama.

Premijer Vladimir Putin se ranije vratio sa svog puta u Sibir i odmah je posjetio ranjene, koji se nalaze u bolnici, prenose u srijedu agencije.