Human Rights Watch
0

'Policija je u Nigeriji ubila oko 90 ljudi'

FENA
Oraganizacija Human Rights Watch osudila je u subotu nigerijsku policiju i vojsku zato što su za vrijeme političko-vjerskih nemira, koji su krajem novembra potresli grad Jos u centralnoj Nigeriji, izvele "najmanje 90 pogubljenja po kratkom postupku".

Nakon izbora čiji su rezultati osporeni, 28. i 29. novembra došlo je do nemira i napada na muslimansko stanovništvo etničke grupe Hausa, u kojim je zvanično ubijeno oko 200 ljudi, a možda i više, saopćila su različita udruženja i nevladine organizacije.

Savezna vlada je poslala vojsku kao pojačanje.

U svom izvještaju, HRW tvrdi da je bilo sedam odvojenih incidenata u kojim je po kratkom postupku policija ubila 46 muškaraca i mladića koji su, osim dvojice, bili muslimani.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi još šest incidenata u kojim je vojska ubila 47 muškaraca, "sve muslimane bez oružja, prema izjavama očevidaca".

"Većina ovih ubistava je uslijedila istog dana kada je guverner države Plato, čiji je Jos glavni grad, naredio snagama reda da "pucaju nasumce", navodi se u izvještaju HRW.

"Dužnost policije i vojnika je bila da zaustave prolijevanje krvi, a ne da mu doprinose. Trebalo je da nigerijske vlasti odmah pokrenu nezavisnu istragu", izjavila je Corinne Duka, zvaničnica HRW-a za zapadnu Afriku.

Glasnogovornik nigerijske vojske i pomoćnik šefa policije države Plato negirali su da su njihovi ljudi izveli ove akcije.