Biškek
0

VIDEO / Policija ispalila suzavac i šok bombe na demonstrante

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policija Kirgizije obučena u opremu za sprečavanje nemira ispalila je danas suzavac i šok bombe kako bi rastjerala više stotina antivladinih demonstranata okupljenih u prijestonici Biškeku, izjavili su danas zvaničnici.

Sukobi između policije i demonstranata izbili su dan nakon nemira u gradu Talasu, gdje su okupljeni uz zahtjev za ostavku predsjednika Kurmabeka Bakijeva zauzeli kancelariju lokalne vlade i nekoliko časova su kao taoca držali regionalnog guvernera.

Jedan od očevidaca rekao je da se najmanje 200 osoba okupilo ispred glavne kancelarije opozicije u Biškeku, ali je policija brzo reagovala kako bi ih rastjerala. 

Od početka marta, politički nemiri zahvatili su ovu bivšu sovjetsku republiku. 

U gradu Talasu više hiljada demonstranata je uništavalo sjedište regionalne vlade, sukobilo se sa policijom i palili su fotografije sa likom predsjednika Kirgizije.

Tokom noći, više stotina njih ostalo je na glavnom gradskom trgu u Talasu, paleći gume i razbijajući izloge. Zvaničnici navode da je oko stotinu lica povrijeđeno.

Opozicija zahtjeva da Bakijev, koji je na vlast došao nakon nemira 2005. godine, pokrene borbu protiv korupcije i sa rukovodećih mjesta otpusti svoje rođake.