Svijet
0

Policija intervenirala na antifašističkom skupu

FENA
Španska policija upotrijebila je u subotu suzavac i gumene metke u pokušaju da spriječi antifašistički protest u centru Madrida, organiziran protiv skupa krajnje desnice u emigrantskom kvartu.

Najmanje 1.000 antifašista koji su se okupili u blizini emigrantskog kvarta podigli su goruće barikade, bacali kamenje i zapalili najmanje jedan automobil.

Pripadnici skupa krajnje desnice, koji su od antifašista bili odvojeni policijskim kordonom, pokazivali su protivnicima nacistički pozdrav, naveo je Reuters.

Sukob dvije grupe demonstranata dogodio se sedmicu dana prije parlamentarnih izbora u Španiji, na kojima je, prvi put, emigracija postala jedno od glavnih pitanja.

Protivnici rasističkog skupa pridružili su se emigrantima, blokirajući put koji vodi u Lapavies, kvart naseljen pretežno afričkim i kineskim stanovništvom.

Demonstranti su uzvikivali "Nećete proći" i "Brate Carlose, nećemo te zaboraviti", podsjećajući na 16-godišnjeg Carlosa Javiera Palomina, koji je poginuo na antirasističkom protestu prošlog novembra, u sukobu sa suparničkom grupom.

Portparol medicinske službe rekao je da na protestima niko nije povrijeđen, dok su ljevičarski mediji prenijeli da je jedan demonstrant oslijepeo na jedno oko.

Broj emigranata u Španiji upeterostručen je za posljednjih deset godina i danas oni među 45 miliona stanovnika čine devet posto.

Opoziciona Narodna stranka smatra da je emigracija problem.

Ta stranka predlaže mjere kojima bi primorala emigrante da se integriraju, uključujući i zabranu nošenja muslimanskih marama.

Vladajuća Socijalistička partija odbila je ove prijedloge opozicije kao ksenofobične.