Australija
0

Policija i dalje traga za Draganom Vasiljkovićem

FENA
Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković
Australska policija i dalje traga za odbjeglim Draganom Vasiljkovićem koji je nestao ove sedmice nakon što je australski Vrhovni sud odredio njegovo izručenje Hrvatskoj gdje bi mu se trebalo suditi za ratne zločine počinjene tokom devedesetih godina, javljaju u četvrtak australski mediji.

"Australska policija (AFP) provodi istrage kako bi locirala Vasiljkovića", kaže se u saopćenju australskog državnog odvjetnika.

Pripadnici AFP-a i u četvrtak su bili u kući u Boambeeu, u blizini Coffs Harboura, koja je u vlasništvu Vasiljkovićeve prijateljice Nade Lukich-Bruce, a u kojoj je Vasiljković do nedavno živio.

Nada Lukich-Bruce članica je skupine koja sebe naziva Srbi za pravdu i demokraciju i nedavno je novinarima kazala da se njen otac, koji je u međuvremenu preminuo, borio s Vasiljkovićem. Ona je Vasiljkovića redovno posjećivala dok je bio u zatvoru.

Novinari australskog lista Australian u četvrtak su pokušali razgovarati s Nadom Lukich-Bruce što je ona odbila, prijeteći da će pozvati policiju.

Vasiljković, koji živi u Australiji pod imenom Daniel Snedden, nije se pojavio u utorak pred australskim Vrhovnim sudom u Canberri kada je donesena odluka kojom je otvoren put za njegovo izručenje Hrvatskoj i policija strahuje da je u bijegu.

On se navodno već noć prije odlučio vratiti svojoj kući u Coffs Harbouru.

Vasiljković je na zahtjev suda predao svoj pasoš prošli mjesec kada je počelo suđenje. Po navodima medija, Vasiljković uz australsko ima i srpsko državljanstvo.

Vrhovni sud prihvatio je u utorak žalbu savezne vlade i poništio presudu Saveznog suda da Dragan Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj, jer ne bi imao pošteno suđenje zbog svojih političkih uvjerenja.

Sedam sudaca Visokog suda vijećalo je samo 15 minuta prije nego što su odlučno odbacili odluku nižeg, Saveznog suda.

Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je državljanin kojeg je australska policija uhapsila u januaru 2006., na temelju zahtjeva za izručenje koji je podnijela Hrvatska.

Vasiljković je optužen u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u februaru 1993. godine.