Svijet
0

Policajci koristili kreditnu karticu žrtve avionske nesreće

SRNA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Tri pripadnika specijane antiterorističke jedinice ruske policije (OMON) uhapšeni su nakon što su uhvaćeni kako koriste kreditnu karticu jedne od žrtava avionske nesreće u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i i još 95 osoba, izjavili su danas zvaničnici.

Portparol poljske vlade Pavel Gras pohvalio je dobru saradnju između poljskih i ruskih tajnih službi u raščišćavanju ovog, kako je rekao, sramnog djela.

Pripadnici OMON-a su najvjerovatnije nakon nesreće 10. aprila nedaleko od Smoljenska pronašli kreditnu karticu ministra iz poljske vlade Adržeja Prževoznika sa čijeg su računa kasnije uzeli 6.000 poljskih zlota ili 1.750 dolara.

Poljski predsjednik, njegova supruga i još 94 osobe, uključujući članove poljske političke i vojne elite poginuli su u padu aviona "Tupoljev Tu-154" koji je po gustoj magli prilazio aerodromu u Smoljensku na zapadu Rusije. 

Trebalo je da prisustvuju 70. godišnjici masovnog pogubljenja poljskih vojnih oficira po naređenju sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina.