Afganistan
0

Policajci greškom ubili pripadnike UN-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Istražitelji Ujedinjenih naroda pretpostavljaju da su pripadnici afganistanske policije greškom zapucali i ubili najmanje trojicu djelatnika UN-a tokom napada talibana u oktobru 2009. godine, rekao je viši dužnosnik UN-a.

Susana Malcorra, visoka dužnosnica UN-a za mirovne operacije, tu je ocjenu iznijela predstavljajući izvještaj istražne komisije UN-a o napadu talibana 28. oktobra na pansion u Kabulu u kojem je ubijeno pet djelatnika UN-a. Ona je opisala zbunjujuće okolnosti u kojima su talibanski napadači i afganistanske snage sigurnosti bili odjeveni u iste policijske odore.

"To je bila vrlo, vrlo haotična situacija usred noći. Istražitelji vjeruju da su troje djelatnika UN-a ubili afganistanski policajci dok su pokušavali pobjeći iz pansiona. Čini se da je to bila prijateljska vatra", rekla je Malcorra.

Ona je dodala da je UN-ovog oficira za sigurnost, Amerikanca Louisa Maxwella, vjerojatno isto ubila vatra afganistanske policije koja ga je, čini se, zamijenila za pobunjenika. Malcorra je rekla da ostaje nejasno kako je tačno poginuo.

Peti djelatnik UN-a koji je izgubio život u napadu poginuo je u požaru koji se proširio nakon što su talibani u pansion bacili granate. Riječ je o internoj istrazi UN-a, bez ovlasti za podizanje optužbe za kazneno djelo.

"UN je od afganistanskih vlasti zatražio da nastavi istragu", rekla je Malcorra.

Afganistanska je vlada prvobitno rekla da su djelatnike UN-a ubili talibani.