Svijet
0

Policajac u Afganistanu ubio devet svojih kolega

FENA
Jedan policajac je ubio devet svojih kolega u Paktiki, nemirnoj pokrajini u jugoistočnom Afganistanu, izjavio je u petak glasnogovornik pokrajinskih vlasti i dodao da je jedan policajac pobjegao a da su druga dva uhapšena.

Napad su agenciji AFP priznali pobunjeni talibani koji su vrlo aktivni u toj regiji u susjedstvu s njihovim pozadinskim bazama u Pakistanu.

"Prethodnu noć jedan naš borac je napao policijsku stanicu, gdje je ubio devet lokalnih policajaca", saopćio je glasnogovornik pobunjenika Zabihulah Mudžahid u SMS poruci poslanoj AFP-u.

"On je uspio pobjeći i priključiti se redovima talibana“, dodao je on.

Ovaj incident dolazi u vrijeme kada je nekoliko nedavnih ubistava NATO-ovih vojnika od afganistanskih vojnika, njihovih saveznika u borbi s talibanima, posijalo sumnju u sposobnost afganistanskih snaga da obezbijede sigurnost u zemlji umjesto NATO-a do kraja 2014. godine.

Talibani su priznali da su nekoliko ovih napada izveli borci koji su se ubacili u redove afganistanskih snaga.

Nakon što ih je s vlasti skinula međunarodna vojna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, pobunjenici od tada pružaju otpor vladi u Kabulu i snagama NATO-a na čijem čelu su Sjedinjene Američke Države.