Svijet
155

Policajcu porijeklom iz BiH u SAD-u prihvaćena žalba, bit će vraćen na posao

Klix.ba
Automobil koji je Karić vozio tog kobnog dana
Automobil koji je Karić vozio tog kobnog dana
Mehmedin Karić, policajac u St. Petersburgu, u američkoj saveznoj državi Floridi, odlukom tamošnjeg arbitražnog suda vraćen je na posao. Karić je prije nešto više od godinu dana dobio otkaz jer je policijskim automobilom udario muškarca u kolicima, koji je podlegao povredama.

Te noći, kada se nesreća desila, Karić je žurio na zadatak nakon poziva jednog od mještana. Međutim, dok je vozio mračnom ulicom, na cesti se pojavio 45-godišnji kvadriplegičar u kolicima Harold Charles Fleming, kojeg je Karić udario službenim autom.

Nakon ove nesreće, šef tamošnje policije Chuck Harmon dao je otkaz 27-godišnjem policajcu zbog, kako piše portal Tamba Bay Times, nesavjesne vožnje i kršenja saobraćajnih propisa.

Međutim, sindikat tamošnje policije stao je na stranu Karića, koji je uložio žalbu na odluku o otkazu. Sindikat je također saopštio da je bilo i većih krivičnih djela koja su policajci činili, a ipak su ostali na poslu.

Osim što će biti vraćen na posao, Karić će dobiti najmanje 35.000 dolara odštete zbog toga što u proteklom periodu nije mogao zarađivati.

"Mislim da je donesena prava odluka", kazao je Karićev advokat Joseph Ciarciaglino, koji policajce zastupa više od 30 godina.

Sudija Mark Scarr složio se sa argumentom sindikata policije da je 27-godišnjak otpušten bez valjanog i zakonski utemeljenog razloga.

"Lijepo je to što će on nastaviti svoj život te slijediti svoje ciljeve i težnje u životu. U našim srcima još uvijek je velika rupa nakon te smrti", kazala je Haroldova sestra Rhonda Fleming Collier.