Centar za ženska prava
0

Pola Egipćanki svakodnevno seksualno uznemiravaju

Sarajevo-x.com
Skoro polovina Egipćanki svakodnevno biva seksualno uznemiravano, dok više od pola muškaraca iz ove zemlje priznaju da se razvratno ponašaju, objavio je Egipatski centar za ženska prava, a prenosi AFP.

Ispitano je 2.020 ljudi, uključujući i strance u Kairu, glavnom gradu Egipta. Direktorica centra koji je vršio ispitivanje Nihad Abul Qomsan kaže da su rezultati pokazali kako je ova vrsta uznemiravanja u porastu.

83% Egipćanki i 98% strankinja izjavile su da su imale nesreću da na neki način budu seksualno uznemiravane, dok je 46% domaćih i 52% žena koje nisu porijeklom iz Egipta priznalo da se sa ovim problemom susreću svakodnevno.

Većina je uznemiravana na ulici ili u sredstvima javnog prevoza, ako se ono definiše kao "nepoželjno ponašanje seksualne prirode koje čini da se žene osjećaju neugodno i daje im osjećaj nesigurnosti".

Abul Qomsan je objavila da se pokazalo kako je 62% muškaraca priznalo da su uznemiravali žene, uključujući i one koje nose muslimanske marame.

"To pokazuje da uvjerenje kako su uznemiravane žene samo one koje nose nepristojnu odjeću potpuno netačno," rekla je ističući i to kako se u izričito religioznim zemljama žene često osjećaju odgovornima, uprkos tome što su same žrtve.

U toku prošle godine tek je 12% žena prijavilo uznemiravanje policiji.